Stage Ethiopië
Door: Douwe Vastenburg
Blijf op de hoogte en volg Douwe
07 Oktober 2013 | Ethiopië, Debre Zeyit
WEEK 1
Mijn naam is Douwe Vastenburg ik ben geboren op 24-10-1995 ik ben op dit moment 17 jaar samen met een klasgenoot ga ik stage lopen in Ethiopië in de plaats Debre Zeyt dit is ongeveer 30 kilometer van de hoofdstad Addis Ababa. Ik doe de opleiding toegepaste biologie MBO op groenhorst Almere dit is niveau 4 en ik zit in het tweede jaar. Bij de opleiding splits je van een deel van de klas want je kan kiezen tussen flora en fauna ik heb hier voor flora gekozen dit zijn dus planten en fauna zijn dieren. Deze blog gaat niet over de opleiding het zal wel ter spraken komen maar vooral over alles wat ik ga meemaken in Ethiopië. Elke dag wil ik een voorwerp of dier of mens opschrijven die heeft te maken met die dag maar mag niet twee keer een zelfde voorwerp beschrijven.
Ik ga een aantal dieren ook zoeken deze leven hier soms niet en soms wel maar ik wil ze juist op een andere manier vinden door een beeld of een bepaald persoon wegens de gedragingen de dieren zijn een beetje globaal:
Buffel, Neushoorn, Leeuw, Olifant, Luipaard, Giraffe, Zebra, Wrattenzwijn, Hyena, Nijlkrokodil, Nijlpaard, Struisvogel, Gorilla, Baviaan, Schorpioen, Okapi, Impala, Jachtluipaard, Jakhals, Gazelle en Chimpansee
Handige woorden:
We: Dit is in principe altijd Loes en Ik tenzij er ook nog een andere naam bij vermeld staat.
Jordy: Andere stagaire
Hans en Anita: De mensen bij wie het volleyballen thuis is.
Dinsdag 8 oktober 2013
De wekker gaat en ik hoor de DJ van q-music praten, ik zet de wekker uit en besef dat vandaag de dag is dat ik naar Ethiopië ik heb er mega veel zin in en mega veel niet gister had ik een zwaar emotionele dag in Amsterdam ging mijn lieve vriendin naar Zweden met de bus en het uitzwaaien heeft mij veel tranen gekost dit ligt mij de hele tijd nog zwaar op de maag. Ik sta op maar ga weer slapen mijn moeder komt de kamer binnen en zegt we gaan over een uur weg maak jij jezelf klaar. Ik heb toen gedoucht en gegeten en we zijn vertrokken. Mijn broer, vader en zus in de ene auto en ik en mijn moeder met de koffers in de ford-ka. We parkeerde en liepen richting de gate daar stond mijn schoonmoeder die ook bij de uitzwaai crew hoorde. We moesten wachten op de klasgenoot die ook mee gaat (Loes) maar die stonden in de file. Ze kwamen aan iedereen aan elkaar voorgesteld ook met haar uitzwaai crew toen gingen we inchecken en de koffers afgeven. Dit is snel gebeurt en de vrouw van de balie leek knorrig maar dat viel mee. We gingen maar richting de douane en de uitzwaai crew gedag zeggen dit viel me mee ik heb moeten huilen maar niet heel veel mijn theorie was dat ik in Amsterdam alles al eruit heb gehuild. Toen we door weer een poort gingen toen naar de gate in de rij vragen aan de mensen voor ons in de rij of deze vlucht naar Istanbul ging en ze bevestigde dat. De douane kwam en dat ging goed ik moest wel gecontroleerd worden omdat mijn werkschoenen het apparaat op tilt lieten slaan. Dat ging verder goed we gingen het vliegtuig in en vlogen Budapest over was mooi om te zien. We kwamen aan bij Istanbul veel turken :p. Er liepen mannen in een handdoek en slippers en geen idee waarom. Het eerste wat we deden was naar de burger king een milkshake kopen want hoe lekker de sinaasappelsap in het vliegtuig ook was want het was niet veel. In Istanbul ging verder alles goed nog bij de gate (Kapilar in het Turks) met een goed Engels sprekende vrouw uit Barcelona gepraat. In de grond bus gingen we naar het vliegtuig. Naast mij kwam een vrouw zitten die ik makkelijk kan beschrijven het was 1 van de big 5 de olifant maar deze was in het blauw. Gelukkig ging ze op een andere stoel zitten later en had ik een stoel voor de handbagage. De vlucht ging verder voorspoedig en nog boven onweer gevlogen we kwamen aan in Addis en hadden het visum snel geregeld. Nadat de koffers zijn aangekomen op de bagage band kwam een probleem bij de douane Loes heeft een microscoop mee en de douane man vond die erg verdacht maar het is gelukt we gingen verder en daar stond een andere stagiair (Jordy) die ook tot zondag op Genesis Farm verblijft. We liepen met hem naar de auto en scheurde over de asfalt (dat is hier erg zelden). Deze route gaat door tot Djibouti en is de dodelijkste weg ter wereld en verder hebben we het bed opgemaakt en ik ben in slaap gevallen.
Item van de dag: Tv schermpje in het vliegtuig zo heb ik drie films gezien kon je zien waar je vloog en je kon dieren met elkaar mixen en niet te vergeten de afstandsbediening waar je ook plezier aan hebt.
Overig: De olifant is gespot in het vliegtuig van Istanbul naar Addis Ababa (1/21)
Woensdag 9 oktober 2013
Ik werd wakker en Loes en Jordy waren aan het praten waren ik werd ook wakker om 8 uur door een alarm maar daarna sliep ik snel weer. We gingen in de ochtend met de Cari (paard en wagen) naar Soekala (kruispunt bij het afvalt) vanaf hier liepen we naar Tommies dat is een restaurant hier hebben we lekker met zijn drieën gegeten. Ik had een gele pannenkoek en dat smaakte me prima het drinken was fanta strawberry was er niet weg van maar was wel te doen. De pinautomaat was onze volgende bestemming dit was in een dorpje verderop we gingen hier met de Bajaj heen dit is de Ethiopische versie van de Tuktuk. Pinnen was verder niet veel bijzonder het hoogste bedrag wat je kan pinnen in 4000 bir dit is gelijk aan 160 euro. We kwamen langs RoseMary onder andere dit is ook weer een restaurant/hotel waar vooral blanken eten wegens de prijs. Hier kun je met twee personen een week van leven. Met een bus gingen we terug dit moet je voorstellen als een volkswagen busje maar dan zonder echte haltes maar wel met een vaste route. We kwamen weer terug bij Soekala en liepen nog even naar het meer veel roofvogels en verder toen weer terug op Genesis Farm. Pim heeft ons rondgeleid op de farm en heeft toen meteen mooie inspiratie gegeven voor het onderzoek. Het avond eten was brood van de reis wat niet op kwam, muesli uit een pak en een stroopwafel. Jordy kwam terug van zijn avond eten en had een soort lekker deeg met Linzen erin smaakte niet super maar was wel te eten op zich. Na een aflevering van Games of Thrones te hebben gezien hebben Jordy, Loes en ik nog wat gekletst over van alles en nog wat, rond 9 uur werden we moe en besloten we te gaan slapen. Dit was 1 van de naarste nachten van mijn leven ik lag al niet lekker en had een naar gevoel in mijn buik. Ik kreeg een beetje heimwee en met namen naar Bibianne mijn vriendin die ik erg miste ik wou dit hoe dan ook wel afmaken want ik weet dat ik het kan als is het zwaar. De misselijkheid nam over en ik ging maar even rechtop zitten en toen kwam het de Linzen kwam over mijn slaapzak en onderlakens en pyjama heen alles zat onder de kots het was zo naar ik had mijn dikke trui en jogging broek aangetrokken met een handdoek als deken deze avond heb ik nog 6 keer moeten overgeven allemaal gelukkig wel op de grond waardoor mijn klamboe ook onder zat. Ik had het deze avond stervens koud en kots misselijk letterlijk maar geen enkele nacht is oneindig maar deze duurde wel lang.
Item van de dag: Kots wegens het overgeven.
Overig: Giraffe is gespot deze stond in de eettuin van RoseMary als je daar naar binnen gaat (2/21).
Donderdag 10 oktober 2013
Ik heb deze dag niet veel gedaan of gegeten mijn ontbijt was een banaan met wat water ik was van gisteren nog niet helemaal op de been. Rond 3 uur had ik voor de laatste keer gekotst toen ik Mirinda had gedronken dit is een soort fanta. Vervolgens kwam Pim om half 4 ons ophalen we gingen met de Khari naar Soekala. Vanaf daar namen we een busje naar Sunshine daar gingen we naar het huis van Pim en Gerdine hier woonde met hun dochtertjes Hannah en Jabshra ook nog een Ethiopische vrouw (Aster) met haar zoontje die bij hun was ingetrokken ze hebben ook twee honden de eerste honden die ik hier heb gezien die geen zwerfhonden waren. We hebben hier gezellig gepraat en ik kreeg Tomatensoep wat me wel goed deed. Ik kreeg hier ook Ethiopische koffie dat deed me minder goed ondanks dat dit het land van de koffie is. Als aardigheidje hadden we Pim en Gerdine baby kleertjes gegeven en Merci uit Istanbul wat ze erg waardeerden. De buurvrouw van Pim en Gerdine kwam binnen die heel dankbaar onze hand vast pakte en dat vond ik ook heel mooi om te zien hoe vriendelijk de mensen hier over het algemeen zijn. Waar ik ook van opkijk is hoe normaal het is als mensen hier gewoon geitenkoppen verkopen en schedels die overal liggen. We gingen met Pim en Gerdine en hun twee dochtertjes uit eten in Pyramids. Hier kwamen we Jordy ook tegen en hebben hem meteen de kamersleutel gegeven. Wij gingen met zijn allen (min Jordy) lekker binnen zitten. Er was hier lekkere orange juice daar kon ik er drie van op van de groentesoep helaas wat minder. We hebben tijdens dit etentje veel geleerd over de cultuur en over Pim en Gerdine zelf ook over hun geloof wat toch wel laat zien dat het toch iets bepaalds aan hun karakter toevoegd wat ze heel prettig maakt om mee te praten. Ik kreeg het wel heel koud en had al een dikke trui aan ik bevroor bijna op mijn stoel na het eten zijn we toen terug naar Genesis gegaan en Waren ik en Loes het ermee eens dat we erg blij zijn dat Pim en Gerdine hier zijn. Omdat alles onder de spuug zat kreeg ik van Loes een deken en onderlaken en heeft ze goed voor me gezorgd zo gezegd ik ben haar ook erg dankbaar voor. Ik sliep snel en had het dit keer lekker warm.
Item van de dag: Tomatensoep omdat het zo lekker was om te hebben en me erg goed deed.
Overig: Het simpele leven in Nederland hebben we zoveel geluk mee dat leer ik nu al het is hier erg primitief en toch zijn de mensen zo vriendelijk ze zullen ook nooit nee zeggen omdat gewoon niet in hun cultuur past, echter stenigen ze wel homo’s maar dat komt meer door hun geloof.
Wat wel heel naar is dat zowel Whatsapp als SMS het beide niet gaan worden en dat vind ik zwaar zo kan ik niet contact maken met Bibi en dat is wel lastig.
Vrijdag 11 oktober 2013
Ik werd vandaag wakker van het alarm die elke dag om 8 uur afgaat en kreeg toen weer zware heimwee naar Bibianne die ik als enige echt heel erg mis van Nederland (al zit ze in Zweden). Jordy en Loes waren naar de douche ze hadden ook briefje opgehangen dus daar ben ik ook heen gegaan want de douche kan niet op slot dus gaat er eentje op wacht en de ander in de douche wat ook wel een veilig gevoel geeft want je bent toch niet in Nederland. Na het douchen kwam Pim de kamer in en vroeg ons mee naar ontbijt dus samen met Loes naar beneden gegaan waar je prima eten hebt ik nam alleen brood en water omdat ik nog niet topfit ben. Hij vroeg ons of we wouden helpen met een klusje en dat wouden we wel dus slippers uit en werkschoenen aan. Het klusje was kolen hakken (de groente) we kregen een soort haak en daarmee moesten de verrotte bladeren van af en het kontje en daarna moesten de grote bij elkaar die naar Addis gaan en de kleintjes die naar de winkel van Genesis farm. Dit hebben we tot de pauze gedaan en nog gepraat met een Ethiopiër die goed Engels sprak. Zelfs is mijn Engels ook zeker niet slecht maar zijn accent was wel erg aanwezig dus het verstaan ging niet al te makkelijk. In de pauze ben ik de kots dingen gaan wassen eerst de pyjama dat ging aardig goed (wel allemaal in koud water) de onderlaken van thuis ging goed de klamboe was wel een beetje lastig maar ging wel uiteindelijk maar toen de hel de slaapzak dat was niet te doen en zwaar dat hij werd ging bijna door mijn rug. Het beertje die ik van Bibianne voor valentijn heb gekregen kreeg de beste zorg die is nu ook het schoonst. Na het wassen haalde ik een schone bak water om het sop eruit te wassen weer alles ging goed behalve die slaapzak. Het beertje, de pyjama en het onderlaken allemaal aan het drogen de slaapzak was niet meer te redden en is de container in gegaan gelukkig heb ik wel een deken die ik kan gebruiken wel vervelend want je eigen slaapzak/deken ligt toch het lekkerste maar het was niks aan te doen want hij was niet schoon te krijgen. Na dat ik al mijn vieze spullen heb gewassen zijn we naar Grace gegaan dat is een supermarktje wat me hier erg op viel is dat buiten uiteraard Coca-cola ook dingen van Knor, Heinz en Pampers hier gewoon waren wat ik toch wel mooi vind hoe zulke merken toe hier nog komen. We hadden hier wat spaghetti gehaald. Deze avond hebben we er ook eindelijk aan geworpen we hebben gekookt de kakkerlakken vielen nog reuze mee het fornuis kregen we al niet aan deden we het stopcontact erin deed hij het nog steeds niet dus dat ging al goed de waterkoker deed het prima jammer alleen dat er ook water uit liep want die was lek. Wij Jordy halen bleek er achter in de deur bij de keuken nog twee fornuizen te staan die het allebei aardig goed deden. Nou uiteindelijk met wortels die iets te hard waren en spaghetti en tomaten saus in overvloed hebben we best lekker gegeten na het eten kwam er nog een pad voorbij hupsen die even zo mooi met zijn tong een kakkerlak weg pakte, en dat is hier dan heel normaal. Jordy kwam terug van zijn avond eten en daarna na nog even gewoon gezellig met zijn drieën gepraat te hebben zijn we gaan slapen.
Item van de dag: Een pad want die pad in de keuken was wel awesome.
Overig: niks
Zaterdag 12 oktober 2013
Vandaag werd ik wel meteen moeilijk wakker omdat het de dag is dat ik en Bibianne 11 maanden hebben. In de ochtend heb ik heerlijk een Donald Duck gelezen om even de aandacht bij Bibi weg te halen als had ik deze wel van haar moeder gekregen maar als ik er eenmaal in zit merk ik dat niet. We kregen een sms’je van Pim of we naar Soekala konden komen waarvan we met Gerdine door zouden gaan naar de markt. Uiteindelijk met een busje met 23 mensen naar de markt. Eerst gingen we naar Liesak een heerlijk restaurant ik had een Mirinda en een tomatensoep en dat smaakte mij heerlijk in de mond. We hebben hier veel gepraat over het geloof want Pim en Gerdine zijn gelovig (Protestants) en toch komen er dan ook vragen over dinosaurussen, creationisme, Adam en Eva, verschil met katholieken en ondanks dat ik zelf niet geloof vind ik het heel interessant om dingen te leren over het geloof en met name in het Protestantisme. Hierna zijn we naar de markt gegaan met zijn vieren we deden dit in twee Bajaj’s ik en Jordy en Gerdine en Loes samen met Jabshra. Ik heb een heel leuk en gezellig gesprek met Jordy gehad omdat we in twee Bajaj achter elkaar zaten leek het wel op een achtervolgingsscène van James Bond dus wij zagen al helikopters met machine geweren en noem het maar op. In het begin vond ik Jordy niet heel leuk om mee om te gaan dat is deze dag helemaal omgekeerd hij was ook vriendelijker tegen mij waardoor ik het terug was. We gingen naar Cirkel de enige rotonde in Debre Zeyt en het heet daar ook gewoon Cirkel lekker makkelijk. Hier was de markt en of de markt nou Ethiopisch of Nederlands is ik heb er gewoon zeer weinig mee de keer markt in Hardenwijk was wel leuk maar dit was meer Primark zo druk overal mensen en iedereen loopt langzaam dit is gewoon niet mijn ding. Gerdine, Loes en Jordy vonden het wel leuk en kochten ook wat zoals een Hannah Montana tas voor Hannah en Jordy een Ethiopische jurk voor zijn zus en sjaal voor zijn moeder. Op de markt liepen veel kinderen die je spullen willen verkopen en oude mannen die bij je om geld komen smeken maar daar leer ik snel nee tegen zeggen want ze vragen mij omdat ik lang en opvallend ben en daarmee bedoel ik blank en blond want iedereen hier is gewoon negroide op de paar Nederlanders, Amerikanen en Chinezen na. Op de markt had Gerdine Bananen gekocht en ik heb echt nog nooit zulke lekkere bananen geproefd als hier als ik terug in Nederland ben zullen die nog zwaar tegenvallen omdat ze hier zo goed smaken. We gingen vervolgens in een Bajaj naar RoseMary waar Pim samen met Hannah op ons zou wachten dus met zijn vieren in een Bajaj achterin want de chauffeur wou ons niet naast hem. Dus Gerdine met Jabshra op schoot dan Loes en dan kom ik met Jordy op mijn schoot het zag er grappig uit want dat was het ook. Wij naar RoseMary waar we gezellig bij Pim aanschoven. Loes en ik deelden een bord met een pannenkoek en ik had nog een mixed juice dit is een Ethiopische drank en dat is in mijn mond niet heel lekker tot ik het doorslik dan weer wel kregen we ook limoen en dat vind ik heerlijk lekker zuur. De pannenkoek heb ik aan Loes over gelaten die was me veel te zoet. Na RoseMary gingen we naar een ander restaurantje met zijn vijven in een Bajaj plus twee kinderen met Pim voorin en Jordy weer op mijn schoot. Het restaurant weet ik de naam niet meer van maar de plek waar het lag was prachtig aan een mooi meer met veel vogels helaas geen Pelikanen gezien maar wel talloze roofvogels waar je hier niet meer van op kijkt. Hier nam ik een fanta ananas wat wel lekker was en ook niet super lekker waardoor ik er wel langer mee deed. Verder vond ik de bediening in dit restaurant heel slecht het duurde lang tot ze kwamen of de troep van de vorige hadden opgeruimd nou kan dat best Ethiopische mentaliteit zijn maar voor die prijzen vind ik dat wel een beetje gek. Na het drinken en gezellig te kletsen met zijn alle splitsten onze wegen. Jordy wou terug lopen naar Genesis. De rest van ons ging in een Bajaj naar andere Nederlanders waar we zouden gaan volleyballen, Loes voelde zich niet goed dus die bleef in de Bajaj en ging ook terug naar Genesis. Ik kwam bij de Nederlanders aan en dat is best lastig omdat die mensen elkaar al kennen en ik al stagaire gewoon even bij kom. Veel mensen hebben zich voorgesteld maar zoveel namen achter elkaar zou ik niet zo snel weten. De gastheer en vrouw weet ik wel dat waren Hans en Anita aardige mensen het zijn beide wel een beetje haantjes je merkt dat het hun huis was maar echt heel vriendelijk vooral Hans die ook gewoon een gezellig gesprekje met mij aan ging. Tijdens het volleyballen waar ik leuk aan mee deed met veel gelach op het veld kwamen er steeds meer mensen op het laatst zullen er wel ene stuk of 25 Nederlanders zijn geweest + twee Amerikanen. Na het volleybal heb ik nog gezellig gepraat met Jan de eigenaar van een veevoer fabriek. Met een aantal mensen van deze groep zijn we in Tommies gaan eten met mensen sommige waren wel bij volleybal en andere niet. Alle Nederlanders hier zijn ook allemaal protestants en dat merk ik toch wel was ook mooi dat voor het eten iedereen even stil was voor hun gebed. Naast mij zat een jongen waarvan ik dacht dat hij zich voorstelde als Diederik en daar heb ik ook gezellig me zitten praten. Hier en daar zijn nu dus Nederlanders waar mee ik heb gepraat van allemaal weet ik ze zijn Protestants. Na het eten (waar Jody overigens ook bij was) ben ik terug gelopen met Jordy naar Genesis toen we aankwamen was Loes in haar kamer en kon er niet meer uit want kreeg de sleutel niet om dus die was opgesloten. Onze kamer wat echt de leefruimte is want die is veel groter kon ze niet in want Jordy had de sleutel. Na een gezellig avondje is Loes naar bed gegaan want die was erg moe heb ik met Jordy veel gepraat ook over dat we eerst niet klikte en nu toch eigenlijk wel en ik het toch wel jammer vind dat hij dan morgen wegging. Mijn klamboe hangt alweer lekker en de slaapzak is wonder boven wonder toch nog aardig droog dus de volgende nacht heb ik die wel weer ook het onderlaken en de pyjama zijn weer klaar voor gebruik dit gaf mij een gevoel van trots want dat heb ik zelf gewassen met erg beperkte middelen en zeker die slaapzak was flink wat werk. Ik ben met Jordy veel wezen praten en zo rond twee uur toen ik al wel lag en Jordy aan het inpakken was komt Loes de kamer binnen en vraagt waar is de emmer ik moet kotsen dus emmer aan gegeven en ja hoor Bleh alles eruit. Eerst ik ziek en toen Loes ziek ze is later weer naar bed gegaan met emmer in de hoop dat ze morgen weer beter is. Ondanks dat ik 11 maanden heb vandaag en ook nog een mail naar Bibi heb gestuurd heb ik haar vandaag niet zo gemist wat wel fijn is want ik had een erg leuke dag en heb er van genoten.
Item van de dag: Volleybal omdat ik heerlijk weer gevolleybald heb.
Overig: De leeuw is gespot op een 5cent bir prachtig muntstuk (3/21)
Zondag 13 oktober 2013
Ik werd wakker terwijl Loes zich over een emmer boog en Jordy de laatste spullen aan het inpakken was zoals de klamboe naar beneden halen. Jordy deed zijn spullen ik at wat brood en Loes ging in zijn bed liggen omdat ze dan niet alleen ziek op haar bed lig en ik haar ook kan helpen als het moet. We hadden weer geen water en de mirinda was ook op dus dan krijg je wel dorst. Ik heb ontbeten maar dat was verder niet bijzonder uiteindelijk kwam Pim Jordy ophalen voor de kerk want zo kon hij mensen gedag zeggen en meteen door naar Addis om vanaf daar naar Jima te vliegen een plaats veel zuidelijker dan waar wij zitten. In de ochtend heb ik een beetje Loes verzorgd (die denkt dat ze malaria heeft) zoals voorzien van water en de kamer opruimen de opgedroogde kots van mij die er al sinds woensdag avond ligt. Beneden de glassex gehaald en toen zag ik ook dat de keuken en de cafetaria over hoop lag. Deze dag heb ik verder alleen Games of Thrones gekeken omdat ik niet echt in staat was Loes achter te laten. Rond 7 uur toen Loes naar haar eigen kamer ging om te slapen heb ik nog even de kamer opgeruimd en ik moet zeggen dat zag er goed uit alles weer netjes en schoon want als je hier 9 weken zit is dat wel zo fijn. Mijn slaapzak heb ik ook weer gebruikt en dat lag echt heerlijk het is fijn dan om weer onder iets te liggen wat toch van jezelf is.
Item van de dag: Slaapzak omdat deze toch nog in staat was gebruikt te worden.
Overig: We hebben geprobeerd het aapje van Genesis te spotten dat is niet gelukt wel hoorde ik in de avond Hyena’s.
Maandag 14 oktober 2013
Vandaag werd ik wakker en ben meteen gaan ontbijten en een flesje met water voor Loes gevuld. Daarna kwam ik Pim tegen en nog even met hem gepraat ook over de situatie van Loes op dit moment, die kwam toen net haar kamer uitzetten maar was erg duizelig en ging snel weer naar haar bed terug. Later toen Pim alweer doorgelopen was kwam Loes binnen en zag meteen hoe netjes de kamer was ☺. Ze ging weer terug naar bed en ik ging drinken halen bij een klein winkeltje verderop (bekend als het vrouwtje voor Nederlanders) waar de eigenares volgens Jordy erg goed Engels kon. Ik heb hier een cola voor Loes, een mirinda voor mijzelf en Rani gehaald dat is Ethiopische limonade. Ik wou meteen die Rani proeven maar het water was weer weg, dat zijn hier dingen die heel normaal zijn als je geen water meer hebt of geen sms kan versturen je leert er ook mee omgaan en je leert ook waarderen wat je in Nederland allemaal voor overbodige luxe hebt. Ik ging achter mijn laptop en pakte die uit de hoes eerst waardoor er een paar papieren uitvielen waaronder eentje met informatie over malaria daar stond in dat pas 10 tot 14 dagen na de prik van de besmette mug de eerste symptomen komen dus ik kan Loes ook weer gerust stellen. Op de laptop heb ik eerst maar eens het voorblad en voorwoord van het verslag gemaakt en de opdrachten goed doorgelezen. Het water was weer terug en we hebben kort weten te douchen want het water was snel weer weg de Rani smaakte verder niet zo lekker want ik ben geen mango liefhebber. Verder is Loes wel weer een stuk beter toen later kwam Pim langs om te vragen of we met hem naar Maranatha gingen dit is een kippenboerderij verderop en ik zei dat is goed hoe laat dus om half 2 zou hij ons ophalen ik ging sowieso mee Loes ging kijken hoe ze zich voelde. Zo gezegd zo gedaan om half 2 stond Pim er en ik ging mee, Loes bleef op Genesis wat ook volgens mij wel een slim idee was. Pim en ik en nog een Ethiopische student gingen met de kharie naar Maranatha wat mooi was dit paard was nog goed verzorgt en bij een heuvel ging de bestuurder ernaast lopen dit vond ik ook wel leuk om te zien. Onderweg zag ik veel schedels en zelfs hele karkassen van dood vee hier kijk ik niet meer naar op ondertussen want dat is hier dood normaal sommige van dit vee zijn waarschijnlijk gepakt door hyena’s. We kwamen met zijn 3’en aan bij Maranatha. Een man die zich voorstelde als Karel Brak kwam naar voren en liet ons het kippenbedrijf zien het was groot en echt miljoenen kippen waren hier wat ook bijzonder was vond ik is dat de diervriendelijke manier hier goedkoper was toch was het nadeel daarvan dat je minder kippen kwijt kon. Alles ging hier met de hand en machine samen in een stal van ongeveer 250.000 kippen hadden ze met twee mensen genoeg zo makkelijk ging het hier zowel het eieren rapen als voeren en water geven en af en toe een dode kip eruit halen dit was alles wat er moest gebeuren. De kippen kwamen allemaal uit Nederland dus ze hadden geen haan voor bevruchtingen nodig. We moesten terug lopen want er waren geen kharie’s gelukkig voor ons kwam er een man in een Bajaj aan die iemand kwam afzetten die ons weer terug reed naar Genesis. Ethiopiërs kunnen de naam Pim niet uitspreken het viel me ook op dat elke Ethiopiër hem dan ook Piem noemt. Terug op Genesis was daar Loes we hebben wat yoghurt en melk gekocht de yoghurt was zuur dus daar gooide we jam door heen. Om weer even zuivel in je mond te hebben is echt goddelijk dus spijt hadden we zeker niet. De rest van de dag was een beetje rustig na het avond eten wat gewoon opgewarmde spaghetti was van een paar dagen geleden hebben we de Matrix gekeken en zijn gaan slapen.
Item van de dag: Kippen wegens Maranatha
Farmi: Lekker goedkoop restaurantje
Ethiotelecom: Ethiopische telefoon provider
Kraun: Fabriek die yoghurt cupjes maakt
Dukem (Doekem): Plaatsje waar ook de pinautomaat is
Jan: Dit is dan niet Jan waar Diederik stage loopt maar Jan van de veevoer fabriek.
Jordy: Andere stagaire
Hans en Alita: De mensen bij wie het volleyballen thuis is.
Mr.Smith: Het aapje op Genesis Farm
Nico: Man van Hollandairy
Dirk en Annelies: Eigenaren van Kraun in Dukem waar ze yoghurt cupjes maken.
Maureen: Weet niet waarvan ze is maar net begonnen met haar man.
Gerda van den Boef: Vrouw die hier bedrijf wil beginnen.
Gert van Putten: Oude eigenaar van Genesis en nu van Maranatha
Diederik: Stagaire bij Jan van den Haar
Dinsdag 15 oktober 2013
Weer heerlijk geslapen in mijn slaapzak wat toch wel beter ligt dat die dekens. Ik moest naar de wc dus ging gewoon en het water deed het dus na het wc gebruik ben ik terug gegaan om mijn fles te vullen en toen was het water alweer weg zo snel gaat dat hier en je raakt er gewoon aan gewend. Er was vandaag een feestdag dus bij Genesis was er ook niemand ook Pim was er niet en de keuken was dicht enzovoort. Na gezellig wat gepraat te hebben met Loes gingen we naar Tommies om te ontbijten we gingen met de khari naar soekala en gingen naar Tommies lopen, daar stond een bajaj stil de man van de bajaj vroeg of we even wouden helpen duwen. Uiteraard wouden we dit wel en als dank wou hij ons gratis afzetten bij Tommies. Het deurtje zat niet goed ofzo weet niet wat er nou precies gebeurde maar voordat we bij Tommies waren werden we eruit gezet we liepen een paar stappen en dacht kut en ja hoor mijn oude Iphone 3GS was gestolen dit was de telefoon waarmee ik kon bellen enzo we waren er echt naar van dat dan opeens dan je telefoon weg is ik vind het ook gewoon oprecht kut. We besloten het er niet meer over te hebben want ik was er echt naar van. Tijdens het eten was het wel gezellig maar ik moest er nog wel over denken want het spookt echt door je hoofd. De beltegoed was al op en op de telefoon stond een wachtwoord dus ze kunnen er niks mee maar alsnog. Terug op Genesis hebben we veel gepraat over van alles en nog wat en het was gezellig. We zijn daarna voor het eerst echt goed aan de slag geweest voor het project we hebben het bedrijf beschreven en alles wat er omheen hangt. Daarna weer even lekker voor ons zelf en uiteindelijk naar beneden om te koken dit was snelgemaakte noedels en tomatensoep dit kwam nog uit Nederland. Eerste de Noedels zagen tijdens het koken van Noedels nog een rat en weer die pad waar er twee van bleken te zijn dus de 1e pad die we zagen is koning Louis, de twee Prins Hendrik en de derde is altijd de vrouw van Louis Martha. Alle ratten heten Diablo. Na de noedels en de soep maakte we Nesquick en gingen daarmee naar boven het tweede deel van de Matrix kijken eerste vond ik wel veel beter.
Item van de dag: Telefoon omdat die is gestolen
Overig: Heb er niet goed van kunnen slapen spookte door mijn gedachten.
Woensdag 16 oktober 2013
Vandaag werdt ik wakker van de bel die zoveel keer per dag gaat op een vaste tijd die net buiten mijn kamer is dus die hoor ik heel goed. In de ochtend kwam ik Pim tegen en hem verteld van het avontuur in de Bajaj van gisteren en hij zei dat het hem ook bijna overkomen was maar hij het net op tijd door had. Toen Loes ook wakker was zag ik het aapje wat op Genesis is een lief makaakje ik riep Loes en we zagen dat hij achter mijn slaapkamer zat waar je ook loopt als je naar de wc gaat maar dan ietsje verder doorlopen dus wij daar snel heen en daar was hij aan het spelen op de trap. Het was echt een heel lief beeld om te zien lekker aan het rennen en de boel aan het verkennen. Toen had hij ons gezien en kwam hij langzaam naar ons toe we baalde meteen dat we geen camera mee hadden. Hij kwam langzaam naar boven en toen klom hij op de trapleuning. Mijn hand lag ook op de trapleuning en tot twee keer toe ging hij op mijn schouder zitten en mijn armen vlooien. Echt geweldig zo’n aapje ben er bijna verliefd op. Toen we terug naar de kamer gingen hadden we een boodschappen lijstje met spullen die we gewoon standaard wouden hebben dingen op de lijst waren onder andere rijst, brood, noedels, pasta producten, jam, suiker een bezem en nog wat spullen. We gingen met de Khari naar soekala. Vanaf daar lopend naar de benzine station waar we een wc rol, pasta, een bezem, handzeep, noedels, jam en appelsap kochten. Door naar een supermarktje kochten we nog twee blikken tomatenpuree en een spons. Het geld was op dus we gingen terug naar Genesis. In het winkeltje van Genesis kochten we nog eieren en aardbei yoghurtjes. Na allemaal producten ingeslagen te hebben gingen we goed aan de slag met ons opdracht die we toen bijna afhadden. We hadden tijdens het koken geen water dus noedels gingen niet maar we hadden een heerlijke omelet gemaakt en die smaakte heerlijk. Na de omelet plaatste we mijn eerste deel van mijn blog en daarna gingen we het laatste deel van den Matrix kijken. Het personage Mr.Smith is echt onze held gevonden want we dachten ons in hoe de wereld zou zijn als iedereen zo als hem uit zag dus hebben dik een kwartier dubbel gelegen. We besloten ook het aapje Mr Smith te noemen omdat we hem zo cool vonden (Zowel Smith als het aapje). Toen ik naar bed ging kreeg weer heimwee naar thuis ik miste Bibianne, mijn ouders en broer en zus en noem het maar op en ik besefte dat is niet erg om af en toe aan thuis te denken want ik wil dat niet vergeten want dat zijn mensen waar ik best af en toe aan kan denken.
Item van de dag: Bezem omdat we heel vrolijk door Debre Zeyt liepen met zo’n lompe bezem.
Overig: Mr.Smith is awesome
Donderdag 17 oktober 2013
Ik heb tegenwoordig een wekker staan die om half 8 afgaat zodat ik dan de deur open doe zodat Loes eventueel naar binnen kan. Toen die binnen kwam gingen we een banaan eten die we gisteren nog hadden gekocht een hele tros voor 30 bir. We gingen verder met de opdracht en Pim kwam ons goedemorgen zeggen. Hij wou met die man die ook mee was naar Maranatha even een les geven en dat vonden we wel goed. Na die les ging de man helpen met het veldwerk en Pim kwam even bij ons zitten. Hij vroeg of we nog vragen hadden dus alles wat we nog moesten weten voor de opdracht bedrijfsbeschrijving nog nagevraagd. Toen het rond 10 uur pauze was gingen we met hem naar een klein café achtig iets eten met hem. We kregen thee en oliebollen met een harde korst die wel echt naar oliebollen smaakte. De thee vond ik te zoet er zat te veel suiker in maar een oliebol gaat er altijd wel in. Er waren ook wat werknemers van Genesis die hier pauze hielden en bestelde een Enjerra dat is een grote pannenkoek die je eet met de pannenkoek als bestek. Een stuk of 5 man at in nog niet eens 5 minuten die pannenkoek inclusief de spaghetti die erop zat weg. Het was gewoon knap om te zien hoe snel dat ging. Daarna zijn we terug naar onze kamers gegaan en hebben we nog even yoghurt gekocht voor ontbijt en avond, die van ontbijt deed ik banaan en aardbeien jam in en dat smaakte heerlijk en lekker en stevig ontbijt. Loes ging even naar de wc en kwam terug met dat ze had toegezegd Gerdine te helpen met een klusje details zouden volgen. Vervolgens kwam er een lange man binnen die zich voorstelde als Nico en zei dat hij van Hollandairy was een zuivel bedrijf verderop. Na een kort gesprek vroeg hij waar Gerdine was en we stuurde hem erheen. Gerdine kwam later binnen en zei dat ze alles tijdens de pauze zou uitleggen in het restaurantje, dus 10 minuten later toen de bel ging gingen wij naar het restaurantje. Gerdine legde uit dat ze de winkel van Genesis op wou peppen ze had allemaal groente en zuivel producten die moesten we dan uitknippen en daarna over tekenen op de muren van de winkel en deze zouden we dan zo rond maandag inverven. De groentes waren: asperge, broccoli wortel, ui, biet, mais, knoflook, bonen en paprika. De zuivel producten waren: melk, kaas, yoghurt en een ijsje. We begonnen met knippen en bestelde wat eten we hadden beide een bord met overheerlijke pasta en ik had er een mirinda bij. Alles uitgeknipt en wel gingen we naar de winkel en tekende de tekens over op elke pilaar zat ook een teken van Genesis. Tijdens het overtekenen kwam ik op het idee ook ei erbij te doen dus Loes die eieren maken en ik en Gerdine verder met die andere groentes. Na alles erop gezet te hebben we er in totaal 52 van die dingentjes op gezet beetje buiten en overal binnen, de asperge lukte niet dus die zit er niet tussen. Zo zijn we 3 uur bezig geweest met alles bij elkaar. Daarna hebben we lekker niks gedaan en zijn uiteindelijk naar de keuken gegaan. Daar zagen we weer koning Louis en een zwarte rat. Beide heb ik op de foto die komen als ik terug ben nog wel op facebook. We hebben lekker eieren gegeten en noedels en dat smaakte heerlijk. Daarna zijn we naar boven gegaan en hebben de eerste aflevering van under the dome gekeken. Ik had hem al gezien met Bibianne dus kreeg soort flashback maar ach van Bibianne zijn die nooit slecht. Daarna heerlijk naar bed toe gegaan en viel vredig in slaap.
Item van de dag: Oliebollen die zo lekker waren.
Overig: Eindelijk ook eens goed brood gekocht.
Vrijdag 18 oktober 2013
Vandaag heerlijk dagje weer gehad we hebben eerst lekker brood gegeten wat weer heerlijk voelde in mijn mond. Daarna even mijn dagelijkse ochtend praat met Pim met Loes de eerste opdracht afgerond de bedrijfsbeschrijving is nu klaar en afgerond. Daarna zijn we afgeleid geraakt en hebben we 20 mensen die we allebei kennen een soort cluedo mee gespeeld ook Pim, Mr Smith en onze klasgenoten zaten erin we hebben hard gelachen en gaan er ook een verhaal over maken hoe dat gaat lopen en al een hele theorie. Daarna moest ik naar de wc en al sinds de ochtend zijn we geprezen met water. Ik kwam terug en Loes was er niet dus ik nam aan dat die even in haar kamer even de rust op zocht en dat vond ik geen slecht idee. Ik heb een eigen verhaal gestart met 30 willekeurige mensen die ik ken en die in een gevaarlijke situatie zetten en kijken hoe ze het zouden doen. Heerlijk vind ik zulke verhalen waar mensen vechten voor leven. Loes kwam weer de kamer binnen rond 5 uur en we zijn naar pyramids gegaan om daar te gaan avond eten zodat we weer eens groente binnen kregen. De weg daar naar toe kwamen we Nico de melk boer nog tegen en tijdens het eten Pim en Gerdine het leek Nederland wel en ook leuk zo mensen te leren kennen en ze tegen te komen. Morgen zijn we weer uitgenodigd voor volleybal en dit keer gaat Loes ook meer dus dat is ook weer gezellig. Ik had een heerlijke tomaten soep wat ik echt meer ga drinken thuis en Loes had Mexicaanse rijst. Beide hadden we er ook een lekkere chocolademelk bij dit keer niet met water. Een zwerfkat bedelden nog om eten maar als hij het brood niet wilt kreeg hij niks want we hadden verder niks. Na het eten gingen we weer naar huis en nog even lekker voor ons zelf iets doen en tegelijkertijd praten Loes ging naar bed om 21:13 en ik niet veel later na mijn blog bijgewerkt te hebben anders vergeet je leuke dingen te vertellen of weet je de volgorde niet meer.
Item van de dag: Cluedo omdat het zo’n mooi verhaal was.
Overig: De jachtluipaard is gespot want bij het restaurant was er een Ethiopisch jongentje de hele tijd aan het rennen maar hij ging best snel en dat gemixt met de kat die we zagen maakt een jachtluipaard. (4/21).
Zaterdag 19 oktober 2013
Ik werdt vrolijk wakker want ik had wakker met een wijsje in mijn hoofd van kinderen voor kinderen en dat is een best vrolijk nummer. Pim kwam binnen nog voor het ontbijt en hij zei dat we rond 11 uur hier weg gingen om een nieuwe telefoon aan te schaffen en daarna vertrok hij weer. Iets later kwam Loes binnen ik zei het nieuws van Pim en we gingen douchen. Eindelijk heb ik weer eens redelijk kunnen douchen echt heerlijk ik voelde me ook gewoon schoon. De douche was ijskoud dus er echt goed onder lukt niet maar wel alles in gezeept en haar gewassen. Toen Loes onder de douche stond scheerde ik me dus ook nog gladde wangen. Waarom samen douchen nou de deur kan niet op slot en om te zorgen dat er niemand binnen komt houd de ander de wacht. Na het douchen kwam Pim en we zijn met hem naar Farmi dit zit naast Tommies maar is een stuk lokaler en heel erg lekker. Ik had een special omelet waar rundvlees in zat dus had het geruild voor egg sandwich van Loes dat was wel lief van haar. Pim vertelde dat de eigenaar van Farmi en Tommies eerst voor Gert van Putten werkte maar deze mannen zijn nu eigenaren van een internationaal hotel en de ander van hun supermarktje, restaurantje en een sportschool. Na het eten zijn we naar Cirkel gegaan en heeft Pim een pas foto laten maken en een kopie van zijn paspoort. Terwijl we aan het wachten op de pasfoto wat een halfuurtje duurde kwam er een klein Ethiopisch meisje dat van haar moeder bij ons bedelen het doet mijn hart pijn om nee te zeggen maar toch doe je dat. Daklozen die om geld bedelen kijk ik ook niet meer naar op je ziet ze zonder benen, kinderen, oude mensen echt alle soorten daarom ben ik blij dat ik in Nederland woon. Waarom geef ik niks omdat ze je dan weten te vinden en dan willen ze allemaal geld. Daarna naar Ethiotelecom dat is de provider hier. We werden gefouilleerd door een bewaker dus dat was wel streng hier maar de rij voor een telefoon was zo lang dat we met een busje terug zijn gegaan en bij Tommies eruit om daar een telefoon en een kaartje in een internet café te kopen. Uiteindelijk gingen we met een busje naar Soekala Pim ging al door maar wij moesten nog even brood kopen en bananen dus we zeiden hem gedag. Na het voedsel in slaan ging Loes even op haar kamer lezen ik ging lekker aan mijn verhaal met muziek op. Pim kwam binnen en vroeg of hij wat mannen hier les mocht geven want het is toch een klaslokaal waar ik slaap. Pim vroeg of we nog kwamen volleyballen en ik zei hier ja op dus hij legde uit hoe je hier kon komen. Hij ging weg en ik Loes wakker maken die in slaap was gevallen. We maakte ons klaar voor vertrek dus we vertrokken, eerst met de Khari naar soekala naast een werknemer van Genesis waarvan ik de naam niet weet waar we mee hebben kolen gehakt. Daarna naar een afslag net na Tommies gelopen hier een Bajaj gepakt waar er serieus 5 mannen ons wouden brengen dus mijn handen naar mijn zakken en wij naar de man die het minste aandrong. Wij richting Ethiodutch en we waren er. We kwamen aan en er stonden al wat mensen die ik herkende zoals Hans en Alita en Jan. Eerst gingen we een gesprek aan met Gerda van den Boef, Loes bleef hier mee praten maar ik ging naar het volleybal veld. Dit keer zat ik met Hans in het team en verder met Dirk en Annelies, Maureen en nog een paar waarvan ik de naam niet weet. We wonnen met 2-1 en scoorde op precies de zelfde velden punten. Mijn service ging echt heel mooi bovenhands ik werdt servicekanon genoemd. Na er veel over gehoord te hebben heb ik ook Gert van Putten en zijn hele familie een hand gegeven. Ze slapen in de guesthouse tegenover Genesis met zijn hele familie dus. We gingen ook mee eten en dat was bij pyramids dus lekker dicht bij Genesis. Ik zat weer naast een stagaire van Jan van den Haar (dit is niet Jan van de veevoer fabriek) de jongen heet Diederik en heb wel leuke gesprekken met hem. Dankzij deze mensen ken ik protestanten wat dat is iedereen hier maar wel geweldige mensen zeker met Hans, Dirk en Annelies heb ik leuk contact. Dirk en Annelies wouden ons thuis brengen dus dan zeg je geen nee dat is onbeleefd in Ethiopische cultuur dus dan zeg ik het maar niet :p. Eerst brachten ze Pim en Gerdine en de kinderen thuis en toen ons. Dirk is leidinggevende op Kraun de yoghurtcupjes fabriek in Dukem waar ook de pinautomaat is. Annelies is tropen arts dus die zit hier ook wel goed want tropen zijn er wel redelijk. Zodra we op Genesis waren gingen we naar bed en het was weer een leuke dag.
Item van de dag: Vis want bij Pyramids had ik hele lekker vis het was fish goulash eerst had ik per ongeluk een bord van iemand anders aan genomen had er nog niet van gegeten maar dat was wel een blunder.
Overig: Protestanten zijn leuke mensen
Zondag 20 oktober 2013
Vandaag werdt ik vroeg wakker al rond 6 uur ik dacht dat het al wel bijna half 8 was en was bang dat mijn telefoon verkeerd stond. Toch ging ik ervan uit want het alarm ging ook niet af, om 7 uur klopte Loes aan die niks had wat tijd aangaf in haar kamer, dus die vroeg Douwe we moeten om kwart voor 9 bij Tommies zijn omdat we naar de kerk gaan. Ik zei dat het pas 7 uur was zij was ook verbaasd en dacht ook dat het later was, maar ja nu toch wakker we kwamen tot de conclusie dat het kwam omdat we gisteren om 9 uur naar bed gingen. Maar na een ochtendje zijn waren we om 5 over half 9 bij de afslag naar Tommies. Wij daar wachten en wachten bleek dat we pas om kwart over 9 hadden afgesproken dus na ongeveer 3 kwartier liepen Gerda en haar man Ferdinand voorbij na een kort gesprek liepen zij verder en kort daarna kwam een Bajaj met Pim en Gerdine erin en uiteraard Jabshra en Hannah. We gingen met hun naar de kerk daar aangekomen gingen Gerdine, Pim, Jan, Alita, Maureen en nog wat andere als koor zingen om te oefenen voor de dienst. Het klonk mee en Gerdine had een solo waardoor ik merkte dat ze erg mooi kan zingen. Voor de dienst werdt er een beetje gepraat om 10 uur (lokale tijd hier is het dan 4 uur) begon de dienst geopend door Hans. Alle mensen die ik hier heb ontmoet waren er ook allemaal. Het zingen was erg leuk en ik zong ook steeds uit volle borst mee, alles ging in het Engels omdat er een aantal Amerikanen bij waren en de hele familie van Gert van Putten. De gebeden en het praatje van de domino achtig iets had ik minder mee ik moet ook toegeven nu ik een kerkdienst heb meegemaakt maakt het mij nog minder gelovig ik vind het prima dat mensen het zijn maar ik zie er geen kern van waarheid in, ondanks dat ik het zingen wel leuk vind. Waar ik wel sceptisch in was, was dat die mensen gingen bedden voor de armoede in Ethiopië en het is zo zielig maar ze wonen allemaal (op Pim en Gerdine na) in grote villa’s met honden en hoge hekken. Daar kun je dan toch heel veel van die mensen kwijt (nogmaals met uitzondering van Pim en Gerdine). Na de dienst kwam er een stagaire die ook bij Jan van de Haar loopt. Ze sprak ons aan en zei dat ze bij ons in het vliegtuig zat dus na een gezellig gesprek kwam Gerdine die zei dat we niet met hun mee konden rijden, Jan bood aan dat we met hem mee konden en dat hij ons zou afzetten bij Genesis. Voor gesprek kwam ik nog in gesprek met Dirk die zij dat in een soort bedrijfspand een kind van twee zichzelf had opgesloten door de sleutel om te draaien maar die was te jong om de sleutel weer terug te draaien. Die er uiteindelijk uit en wij terug naar Genesis dankzij Jan. Op Genesis heb ik alle vieze kleren gewassen zodat dat ook weer schoon is dan ben ik er wel steeds trots op. Nadat ik klaar was met wassen nam Loes het teiltje mee en ging zij haar kleren ook wassen ik ging lekker aan het verhaal. Ik heb verder lekker games of thrones gekeken en daarna noedels met ei gemaakt, en weer chocomelk. Na het eten drie afleveringen van under the dome gekeken en daarna naar bed toe.
Item van de dag: Kerk omdat we naar de kerk zijn geweest.
Overig: Niks bijzonders.
Maandag 21 oktober 2013
Vandaag goed geslapen en kleren op de sokken na allemaal alweer bijna droog. We zijn in de middag naar de stad geweest onder andere naar Grace en het tankstation te gaan om eten te kopen waaronder poeder limonade in blik, jam, chocopasta, pindakaas, brood, ketchup, bananen, koekjes en crackers. We hebben gegeten bij Farmi maar we zaten zo vol dat we toen niet meer hebben avond gegeten. Het was wel heerlijk en goed spul. Verder deze dag under the dome gekeken. Echt letterlijk niks bijzonders gedaan, we zouden vandaag gaan schilderen maar Gerdine heeft al een stuk zonder ons gedaan waarom ze ons niet gehaald heeft is mij een raadsel maar ach je doet er niks aan. Niet alles in geverfd maar wel wat. Ook heb ik weer gewerkt aan mijn verhaal. Aan het eind van de dag heb ik ook gebeld met mijn moeder en vader wat toch wel fijn was het was fijn hun stemmen even te horen en even iets van thuis te weten. Met Bibianne heb ik een paar sms’jes uitgewisseld wat ik ook fijn vond even iets van de mensen die me lief zijn iets te horen.
Item van de dag: Pindakaas omdat ik niet had gedacht dat hier te vinden.
Overig: Sorry dat vandaag zo kort is.
Dinsdag: Telefoon
Zondag: Kerk
Maandag: Pindakaas
Hoeveel dieren gehad: Olifant, Giraffe, Leeuw, Jachtluipaard 4 van de 21
Jordy: Andere stagaire
Hans en Anita: De mensen bij wie het volleyballen thuis is.
Dinsdag 8 oktober 2013
Woensdag 9 oktober 2013
Item van de dag: Kots wegens het overgeven.
Donderdag 10 oktober 2013
Vrijdag 11 oktober 2013
Item van de dag: Een pad want die pad in de keuken was wel awesome.
Overig: niks
Zaterdag 12 oktober 2013
Item van de dag: Volleybal omdat ik heerlijk weer gevolleybald heb.
Overig: De leeuw is gespot op een 5cent bir prachtig muntstuk (3/21)
Zondag 13 oktober 2013
Item van de dag: Slaapzak omdat deze toch nog in staat was gebruikt te worden.
Maandag 14 oktober 2013
Ethiotelecom: Ethiopische telefoon provider
Kraun: Fabriek die yoghurt cupjes maakt
Dukem (Doekem): Plaatsje waar ook de pinautomaat is
Jordy: Andere stagaire
Hans en Alita: De mensen bij wie het volleyballen thuis is.
Mr.Smith: Het aapje op Genesis Farm
Nico: Man van Hollandairy
Dirk en Annelies: Eigenaren van Kraun in Dukem waar ze yoghurt cupjes maken.
Maureen: Weet niet waarvan ze is maar net begonnen met haar man.
Gerda van den Boef: Vrouw die hier bedrijf wil beginnen.
Gert van Putten: Oude eigenaar van Genesis en nu van Maranatha
Diederik: Stagaire bij Jan van den Haar
Dinsdag 15 oktober 2013
Item van de dag: Telefoon omdat die is gestolen
Overig: Heb er niet goed van kunnen slapen spookte door mijn gedachten.
Woensdag 16 oktober 2013
Overig: Mr.Smith is awesome
Donderdag 17 oktober 2013
Item van de dag: Oliebollen die zo lekker waren.
Overig: Eindelijk ook eens goed brood gekocht.
Vrijdag 18 oktober 2013
Item van de dag: Cluedo omdat het zo’n mooi verhaal was.
Zaterdag 19 oktober 2013
Overig: Protestanten zijn leuke mensen
Zondag 20 oktober 2013
Item van de dag: Kerk omdat we naar de kerk zijn geweest.
Overig: Niks bijzonders.
Maandag 21 oktober 2013
Item van de dag: Pindakaas omdat ik niet had gedacht dat hier te vinden.
Overig: Sorry dat vandaag zo kort is.
Dinsdag: Telefoon
Maandag: Pindakaas
Hoeveel dieren gehad: Olifant, Giraffe, Leeuw, Jachtluipaard 4 van de 21
07 Oktober 2013 - 21:48
Jose Goosens:
Douwe heel veel plezier ik ga je volgen , xxxx
07 Oktober 2013 - 22:17
Margreet:
Haha, zo lijkt het net alsof je al op reis bent, voordat je echt in Ethiopië zit. -
08 Oktober 2013 - 10:50
Heidi:
Douwdouw, heeeel veel plezier! Geniet van je stage, maar vooral ook van het land, de natuur, de mensen, het eten en alles wat je buiten je stage verder nog gaat beleven.
En mocht je nog tips willen, "hoe overleef ik .... " ;-) Dan weet je vast deze verweggiestanstage-ervaringsdeskundige wel te vinden! Dikke kus -
08 Oktober 2013 - 23:28
Karin Klaassen:
Hoi Douwe,
Wat een avontuur, ben enorm benieuwd naar je verhalen en ervaringen!
Kus -
09 Oktober 2013 - 09:28
Ron Kempe:
Douwe,
Geniet ervan,
Ik benbenieuwd naar je verhalen. -
12 Oktober 2013 - 21:18
Rhea:
Ha Douwdouw,ben je al een beetje bij gekomen van je reis? En al spannende dingen meegemaakt?Ga genieten van alles en hoop snel iets van je te lezen!Dikke kus!! -
16 Oktober 2013 - 19:30
Bert En Inge:
Hoi lieverd. Tjonge eindelijk een bericht va je. Erg leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt daar. Gelukkig zijn jullie allebei weer opgeknapt. Hebben jullie een kamer op Genesis farm? De tweede dag heb ik nog sms'jes van je gehad, toen lukte het nog. Wat spannend zeg op hyena's te horen in de nacht. Ik ben benieuwd welke beesten je nog in het echt gaat tegenkomen! Hebben jullie al wat voor school kunnen doen? Wat een verschil met Nederland als ik het zo lees. Wel een arm land hè. Bibianne heeft vandaag een eland gezien las ik op haar Facebook. Ook gaaf hè.toevallig hebben wij zondag een programma op tv gezien over ethiopie. Dat ging oa over de markt in Addis. Tjonge wat een chaos daar zeg. Verder ging het over kerken in noord ethiopie die allemaal een soort ingegraven zijn. Ik zal het opzoeken hoe dat heet. Echt super om te bedenken dat jij nu ook in ethiopie bent. Ik vind het zo enorm stoer.
Kus mam en pap -
17 Oktober 2013 - 07:02
Evelien:
He Douwe! en Loes..... Wat ontzettend leuk en fijn om te lezen wat jullie beleven en meemaken. Ik moest vaak lachen om je verslag Douwe. Die handige woorden lijst en de items van de dag vind ik super.
Het tv programma waar Inge over verteld heb ik ook gezien dus tijdens het lezen kon ik die beelden goed aan jouw tekst koppelen.
Ik hoop dat Loes wel opgeknapt is want ze had hoge koorts. Fijn dat jullie voor elkaar zorgen.
Zo te lezen is de eerste week geslaagd en dus op naar de volgende 9. Wat moet dat heerlijk zijn.
Veel plezier Douwe, bedankt voor je verslag en doe Loes de groeten.
Evelien
17 Oktober 2013 - 23:04
Margreet:
Lieve Douwe, (en ook een beetje voor Loes). wat een mooi "Douwe verhaal", ik heb bijna het gevoel dat ik naast je sta. Wat heb je eigenlijk al veel gezien en gedaan in korte tijd, inclusief met de hand leren wassen -
18 Oktober 2013 - 18:56
Dakkie:
Selam kleine Afdak!
Wat een verhaal weer zeg! Ik moest een paar keer goed lachen en kon het zo voor me zien! Wat vet dat je hyena's hebt gehoord! Ik hoop dat je alle 21 dieren gaat vinden! En hopelijk allemaal in het echt in plaats van naast je in het vliegtuig!
21 Oktober 2013 - 22:47
Annekev Doornik:
Hoi Douwe wat een verhaal zeg ik zie alles voor me wat jij schrijft. IK wens je heel veel plezier en ik kijk uit naar je volgende verslag.
Groetjes Anneke -
22 Oktober 2013 - 21:43
Hetty:
Dag lieve Douwe,
Hoorde vandaag van Inge dat je in Ethiopië bent. We zullen met plezier je reisverhalen lezen.
Heel veel succes met je stage en veel liefs van opa en mij. -
24 Oktober 2013 - 14:06
Jose Goosens:
Hoi Douwe, wat leuk om je te volgen. Je hebt al behoorlijk wat meegemaakt. Ik blijf je volgen. Blijf genieten en schrijven aub zo leuk om te lezen. Enne voor vandaag Proficiat met je 18e verjaardag maak er een mooie dag van , dikke kus Jose. -
24 Oktober 2013 - 23:17
Damian:
Haha hoi douwe en natuurlijk loes. Ik heb het hele reisverslag express nog niet gelezen. Hoor het liever persoonlijk. Lijkt me een goed plan om als jullie terug zijn wel een datum prikken en weer onder genot van een bak Starbucks koffie:p jullie hele bijzonder verhaal aan te horen. Hoop dat het jullie goed gaat daar en nog veel plezier. Groetjes vanuit het land dat tegenwoordig onder vuur ligt Door de VN omdat zwarte piet racistisch zou zijn:p. Haha en doe ook de groeten aan loes -
24 Oktober 2013 - 23:24
Rhea:
Hieperdepiep HOERA!!!!!!! Douwe 18 jaar!!! (of was het 17? grapje!!)
Wat heb je al veel meegemaakt! Leuk hoor om zo alles van je te lezen. Ja het is wel even anders dan stage in nederland he. Wij drinken op je vanavond!!Dikke kus peter en rhea -
26 Oktober 2013 - 15:53
Marije Sloetjes:
Hallo Douwe,
Wat een verhalen... Sommige zo herkenbaar dat het heerlijk herinneringen ophalen is :). Dan baal ik toch echt heel erg dat ik niet op stagebezoek mag.. hahaha. Fijn dat jullie beide inmiddels weer opgeknapt zijn. Vervelend dat jullie al zo snel ziek zijn geworden. Denk er aan minimaal 1 cola per dag voor je maag/darmen helpt heel goed. Tenminste bij mij toen ik in Ethiopie was. Deze tip kreeg ik toen van een collega uit Velp die ook mee was en daar hebben we iedereen die mee verplicht. Er was 1 iemand die op de laatste dag wat last had van buik/darmen maar verder heeft niemand ergens last van gehad dus misschien ook handig voor jullie.
Ik vond Rosemary geweldig. Zo'n contrast met 300 meter verderop. Vorige week heb ik geprobeerd jullie te sms-en en bellen maar dat lukte niet. Mail is wel verstuurd maar ja als jullie geen internet hebben dan komt deze niet aan. Ik zie dat jij 14 okt bent gestopt met bloggen en ik verwacht dat dat door het internet komt. Hopelijk hebben jullie het snel weer en kunnen wij allemaal jullie belevenissen weer volgen.
Volgende week zal ik weer proberen jullie even telefonischa te pakken te krijgen.
Ik kan niks anders zeggen dan geniet van jullie tijd daar! Het is echt een once in a life time experience die niemand jullie meer afneemt.
Tot snel
02 November 2013 - 14:58
Evelien:
He Douwe! En Loes!
Maken jullie foto's van de groente schilderingen? Ik ben erg benieuwd hoe die er uit zien.
Hebben jullie al plannen voor Awash en Hawassa? Of Harar waar je wilde hyenas kan voeren en Omo valley (lipschoteldames.....) Misschien samen met die HBO-ers een tripje plannen?
XX Evelien